Na plantáži ihličnanov v Levoči majú predvianočnú žatvu

19.12.2006 Levoča

Levoča 19. decembra (TASR) - Na plantáži ihličnanov v Levoči, ktoré Jozef Gaduš pestuje na jednorazové použitie ako tradičný symbol Vianoc, majú po tieto dni...
Levoča 19. decembra (TASR) - Na plantáži ihličnanov v Levoči, ktoré Jozef Gaduš pestuje na jednorazové použitie ako tradičný symbol Vianoc, majú po tieto dni žatvu.

\"Tradične začíname s predajom vianočných stromčekov 10. decembra. Najväčší záujem je o smrek pichľavý. Ponúkame však aj jedľu bielu, borovicu čiernu či exkluzívnejšie ihličnany ako jedľa normanská, \" povedal pre TASR majiteľ netradičnej plantáže.
S pestovaním vianočných stromčekov začal v roku 1991 na ploche 3,7 ha, ktoré postupne rozširoval na súčasných 7 ha. \"Žatva\" je postupná podľa záujmu kupujúcich a potrvá do samotných Vianoc. Najmä po jedle a borovice chodia do Levoče zákazníci nielen zo Slovenska, ale aj zahraničia. \"Od začiatku predaja sa tu zastavili motoristi z Českej republiky i Poľska. Ceny živých vianočných stromčekov sa im zdali veľmi prijateľné. Poliaci hovorili, že sú najnižšie, \" konštatoval Gaduš.
Spresnil, že v porovnaní s vlaňajškom zostali ceny na rovnakej úrovni, to znamená, že za meter výšky pekného stromčeka zaplatí kupujúci v priemere 200 korún. Redšie či menej \"dokonalé\" ihličnany vyjdú na 30 až 100 korún za meter.
Najvyššie stromčeky, či skôr už stromy, sú určené do kostolov, hotelov a iných zariadení. Napríklad v Poprade-Strážoch či Spišskom Štiavniku budú počas tohtoročných Vianoc zdobiť kostoly 5 až 6- metrové jedličky z levočskej plantáže.
 

Vyberte región